Trump-administrasjonen vurderer å legge ned et laboratorium på Hawaii som behandler data fra verdens eldste CO2-målestasjon, Mauna Loa. Dette kan få alvorlige konsekvenser for klimaforskningen, advarer MDG og Arbeiderpartiets utenriksminister.
Mauna Loa-observatoriet har siden 1958 overvåket verdens CO2-nivåer og er en avgjørende referanse for klimaforskere over hele kloden. Hvis USA kutter støtten, kan verdifulle data gå tapt.
– Å sikre kontinuerlige måleserier herfra er svært viktig. Vil regjeringen gå i dialog med USA og vurdere bidrag til videre drift hvis USA velger å avvikle nøkkelfunksjoner for innhenting av data fra Mauna Loa? Skriver stortingsrepresentant Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne i et skriftlig spørsmål til utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Stortingsrepresentant Une Aina Bastholm i MDG. Foto: Stortinget
– Grunn til bekymring
– Uttalelsene fra Trump-administrasjonen om at de vurderer å avvikle driften av et laboratorium tilknyttet Mauna Loa-observatoriet på Hawaii gir grunn til bekymring, skriver utenriksminister Espen Barth Eide i sitt svar.
Han understreker at langvarige måleserier er avgjørende for klimamodeller, og at et brudd i datastrømmen kan skade forskningen globalt.
– Uttalelsene om fremtiden til Mauna Loa illustrerer flere av utfordringene vi står overfor på klimaforskningsområdet: finansiering av forskningsprosjekter og -institusjoner generelt, ivaretakelse av klima- og miljødata, tilgang på felles infrastruktur, og forskningsfrihet og -uavhengighet, skriver utenriksministeren.

Utenriksminister Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet. Foto: Stortinget
Forskningsrådet har satt ned en arbeidsgruppe for å kartlegge konsekvensene for klima- og miljøforskningen.
Akademisk frihet under press
Barth Eide peker også på at situasjonen viser de bredere utfordringene klimaforskningen står overfor, inkludert finansiering, datatilgang og akademisk frihet.
– Norge har også i flere år jobbet aktivt med å fremme og beskytte akademisk frihet internasjonalt, særlig gjennom Bologna-prosessen og på EU-nivå, og vi vil fortsette med dette viktige arbeidet sammen med våre europeiske kollegaer, skriver utenriksministeren.
Verdens eldste CO2-målestasjon, Mauna Loa. Foto: NOAA
Legg igjen en kommentar