For ti år siden ble verdens første helelektriske ferje sjøsatt i Norge. Nå er utslippene fra ferjedriften halvert.
16. februar 2015 ble «MF Ampere» satt i drift på Lavik-Oppedal-sambandet på E39 over Sognefjorden. Det ble starten på en revolusjon i skipsfarten.
I 2015 slapp riksvegferjene i Norge ut 300.000 tonn CO2. I 2025 forventes utslippene å være redusert til 149.000 tonn. Dette har skjedd samtidig som antall ferjer, avganger og passasjerer har økt.
I dag seiler nesten 90 elektriske ferjer i Norge, og på verdensbasis er det rundt 1.000 batteridrevne fartøy.
Tok utfordringen
Bak revolusjonen sto Statens vegvesen, som stilte strenge miljøkrav ved kontraktsutlysningen for Lavik-Oppedal-sambandet. Norled tok utfordringen, og vant.
– Vi bestemte oss for å ta utfordringen og tenke nytt. Erfaringene med «MF Ampere» har vist at det lønner seg å investere i elektrisk ferjedrift, både for miljøet og samfunnet ved at det skapes nye arbeidsplasser i maritim næring og fordi elektrisk drift på sikt er billigere enn dieseldrift, sier administrerende direktør Heidi Wolden i Norled i en pressemelding fra Statens vegvesen.
I dag driftes nesten halvparten av Norleds ferjer med lav- eller nullutslipp.
Brukte innkjøpsmakten
Edvard Thonstad Sandvik, fagdirektør for klima og bærekraft i Statens vegvesen, mener el-ferjene er et skoleeksempel på hvordan offentlig innkjøpsmakt kan drive utvikling.
– «MF Ampere» var en pilot, og piloter har sine utfordringer, ikke minst knyttet til lading. Vi er stolte av hvordan vi sammen med Norled klarte å sette i gang utviklingen. Kombinasjonen av offentlige innkjøp, ny teknologi og næringsutvikling er det grønne skiftet på sitt beste, sier Sandvik i samme melding.
Overgangen til el-ferjer har skapt både miljøgevinster og arbeidsplasser i maritim sektor. Med stadig flere elektriske fartøy i produksjon, ser det grønne skiftet på sjøen ut til å fortsette for fullt.
MF Ampere ble bygget i 2014 av Fjellstrand Verft, og hadde driftsstart 16. februar 2015. Ferjen har plass til 120 biler og 350 passasjerer. Ifølge Statens vegvesen medfører den elektriske ferjen i drift 570 tonn CO2 og en million liter drivstoff spart årlig.
Innen 2030 vil utslippene fra riksveiferjene være 59 prosent lavere enn i 2015, skriver Statens vegvesen.
«MF Ampere» er verdens første elektriske ferje, som etter hvert har fått følge av 270 el-ferjer i hele verden. Foto: Lars Olve Hesjedal/Statens vegvesen
Legg igjen en kommentar