Ti biodrivstoffomsettere har ikke dokumentert at drivstoffet er laget av avfall og rester. Siden 2017 har 1,3 milliarder liter blitt feilrapportert.
Store mengder biodrivstoff har blitt feilrapportert som produsert av avfall og rester uten tilstrekkelig dokumentasjon.
Nå varsler Miljødirektoratet strengere kontroll og mulige sanksjoner mot drivstoffbransjen.
Blant annet Circle K, St1, Uno-X, Esso og flere andre er ansvarlige for å sikre at biodrivstoffet de selger, oppfyller kravene i regelverket. Ifølge Miljødirektoratet har aktørene ikke kunnet dokumentere at biodrivstoffet faktisk er laget av godkjente råstoffer.
– Biodrivstoff har ofte lange og komplekse verdikjeder, med mange involverte aktører. Det er viktig at omsetterne har gode systemer for dokumentasjon og kontroll, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.
Stort omfang
– I perioden 2017-2023 har rundt 1,3 milliarder liter biodrivstoff laget av dyrefett fra USA blitt rapportert som laget av avfall og rester. Det tilsvarer 30 prosent av alt biodrivstoff rapportert siden 2017, og omtrent halvparten av alt biodrivstoff som er rapportert som avfall og rester.
Totalt ti omsettere har rapportert inn dette biodrivstoffet som biodrivstoff basert på avfall og rester. Omsetterne som har rapportert inn biodrivstoff med mangelfull dokumentasjon er:
- Circle K
- St1
- Uno-X
- Esso
- Bunker Oil
- Preem
- Eco-1
- Driv Energi
- Energifabriken
- MH Service
Gebyr
Fra 1. januar 2025 ble det innført overtredelsesgebyr for brudd på omsetningskravene. Selv om direktoratet ikke kan bøtelegge tidligere overtredelser, varsler de nå strengere oppfølging.
– Vårt fokus nå er på å sikre fremtidig etterlevelse av regelverket. Vi vil blant annet styrke veiledningen på råstoffklassifisering og dokumentasjon, skriver Miljødirektoratet.
De vurderer å stramme inn muligheten for at aktørene kan bruke egen dokumentasjon som bevis.
Statistikken
– Miljødirektoratet ser alvorlig på at store mengder biodrivstoff er innrapportert som produsert av avfall og rester uten at det foreligger dokumentasjon på det.
Saken har allerede skapt økt bevissthet i bransjen.
– Som følge av at biodrivstoffet som er omfattet av denne saken ikke er klassifisert riktig, vil vi også oppdatere statistikken over biodrivstoff rapportert i perioden 2017-2023, skriver direktoratet.
Det er avdekket brudd på dokumuntasjonskrav for biodrivstoff laget av dyrefett i USA. Daniel Andre Vetlesen/Miljødirektoratet
Legg igjen en kommentar