For første gang produserer solkraft mer strøm enn kull i EU, mens gasskraft faller for femte året på rad.
EU har tatt et stort skritt mot en grønnere fremtid.
I 2024 sto solkraft for 11 prosent av EUs elektrisitetsproduksjon og passerte kull, som for første gang falt under 10 prosent, ifølge den nyeste elektrisitetsrapporten fra tankesmien Ember.
Samtidig har gasskraft gått tilbake for femte år på rad. Totalt har fossil energi nå sunket til et historisk lavt nivå på 29 prosent av EUs strømproduksjon, en nedgang fra 39 prosent i 2019.
– Selv om EUs energiomstilling har gått raskere enn noen forventet de siste fem årene, kan videre fremgang ikke tas for gitt. Likevel bør de siste fem års resultater gi tro på at utfordringene kan overvinnes, og at en mer sikker energifremtid kan oppnås med fortsatt innsats og engasjement, sier senioranalytiker Dr. Chris Rosslowe, i en pressemelding fra tankesmien.

Solceller på bygg i Garešnica i Det sentrale Kroatia. Foto: Vladimir Srajber/Pexels
Sparer 700 milliarder
Den raske veksten i fornybar energi har også hatt en effekt på importbehovet.
Uten den nye kapasiteten fra vind og sol de siste fem årene, ville EU ha importert 92 milliarder kubikkmeter mer fossilgass og 55 millioner tonn mer kull.
Dette ville hatt en prislapp på 59 milliarder euro, som vil si rett under 700 milliarder kroner.
I dag har over halvparten av EU-landene enten faset ut kull helt, eller redusert andelen til under 5 prosent.
– Den europeiske unionens konkurranseevne er uløselig knyttet til rask utbygging av ren energi og fleksible løsninger, som baner vei for rimelig og bærekraftig energi. Det er derfor ingen overraskelse at fornybar energi og energilagring blir selve grunnsteinen i energiomstillingen, sier Jacopo Tosoni, leder for politikk i Den europeiske foreningen for energilagring (EASE), i samme melding.

Solenergi utnyttes på tak i Seppois-le-Bas i nordøstlige Frankrike. Foto: Daniele La Rosa Messina/Pexels
– Må akselereres
Men utviklingen kan ikke tas forgitt.
Om EU skal nå sine mål innen 2030, må utbyggingen av vindkraft mer enn dobles, mener tankesmien Ember.
– Utbyggingen må akselereres, spesielt innen vindkraft, som har møtt unike utfordringer og et økende etterslep. Fra nå og frem til 2030 må den årlige utbyggingen av vindkraft mer enn dobles sammenlignet med nivået i 2024, forteller Rosslowe.
Solcellepaneler og vindmøller side om side i Karlsruhe i Tyskland. Foto: Orlando S./Pexels
Legg igjen en kommentar