Forskere skal undersøke om undervisning ute i naturen gir bedre læring, sunnere og mer tilfredse barn.
I en tid der klimaet er mer aktuelt enn noensinne, satser norske skoler på uteskole som en pedagogisk metode.
Gjennom prosjektet «Naturen som læringsarena» (NArENA) skal forskere ved Universitetet i Stavanger undersøke hvordan undervisning i naturen kan gi bedre læring og trivsel.
Undervisning og andre opplevelser i naturen kan også inspirere kommende generasjoner til å ta vare på planeten.
– Vi skal utforske hva som kjennetegner god uteskole, utvikle retningslinjer for hvordan lærere best kan bruke nærmiljøet i undervisningen, samt oppskalere forskningen på uteskole i Norge, sier Ulrich Dettweiler ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning (Læringsmiljøsenteret), i en pressemelding fra UiS.
Naturen som klasserom
Uteskole er allerede en populær metode i mange norske skoler.
En undersøkelse fra 2024 viser at 68 prosent av grunnskolene praktiserer uteskole jevnlig, særlig for de yngste elevene på 1.–4. trinn.
Tidligere forskning viser at uteskole blant annet kan gi bedre læring, helse, motorikk, sosial forståelse og kan virke stressregulerende.
– Undervisning i friluft kan derfor gi elevene god mosjon og friluftsvaner som kan legge grunnlaget for en sunn kropp resten av livet, forteller Dettweiler.
Tidligere studier viser også at elever som regelmessig har uteundervisning, har lavere nivåer av stresshormonet kortisol og opplever bedre konsentrasjon og sosialt samspill.
– Både sittende regjering og opposisjonen trekker frem en mer praktisk og variert skolehverdag som nøkler til en skolehverdag der alle barn trives, mestrer og opplever læringsglede. Dette prosjektet bidrar til nettopp det, forteller Dettweiler.
– Utenlandske utdanningsinstitusjoner
Prosjektet involverer over 2.000 elever fra 1.–10. trinn, hundrevis av lærere og lærerutdannere, og har som mål å utvikle konkrete retningslinjer for hvordan naturen kan brukes som en naturlig del av undervisningen.
– Uteskole skal ikke være istedenfor eller i tillegg til eksisterende undervisning, men være en naturlig del av den. Med prosjektet bidrar vi til regjeringens arbeid med å skape en mer praktisk og motiverende skolehverdag. Dette blir et kjempeløft for norsk skole som også utenlandske utdanningsinstitusjoner kan se til, sier prosjektleder Stein Yngve Andersen i Norsk Friluftsliv, i samme melding.
Andersen understreker at prosjektet er et steg mot en mer praktisk og motiverende skolehverdag.
– Naturen er ikke bare en god læringsarena for realfag, men kan brukes i alle fag og gjøre en ellers teoretisk skolehverdag mer praktisk og variert. Ute kan elevene se, føle, høre, lukte og erfare fagstoff. Det praktiske og aktive resulterer i dypere læring, sier han.
Prosjektet
Forskningen på uteskole vil også legge grunnlaget for bedre opplæring av lærere, slik at de blir tryggere på å bruke naturen som læringsarena. Målet er at uteskole skal bli en integrert del av skolen, uavhengig av den enkelte lærers personlige initiativ.
«Naturen som læringsarena» er et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv og flere universiteter og høyskoler i Norge, blant annet Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder og Høgskulen på Vestlandet. Gjensidige-stiftelsen bidrar med finansiering gjennom sin satsing «Naturglede».
Hvordan bruke uteskole på best mulig måte? Foto: Mari Løvås/UiS
Legg igjen en kommentar