Fra 1. mars 2026 blir Norskehavet nord for 62. breddegrad et lavutslippsområde for skipstrafikk.
Det betyr strengere krav til utslipp av svoveloksid (SOx) og nitrogenoksid (NOx), som kan gi miljø- og helsegevinster.
– Utslipp av NOx, SOx og partikler fra skip er vist å ha negative helseeffekter og er skadelig for miljøet. For å redusere utslippene og de negative effektene innføres det fra 2026 strengere krav til utslipp i Norskehavet, sier Vidar A.T. Thorsen i Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding.

Seniorrådgiver Vidar A. T. Thorsen, avdeling for internasjonalt miljø i Sjøfartsdirektoratet. Foto: Marit Nilsen/Sjøfartsdirektoratet
Derfor gjør Norge dette
Norskehavet er hjem til unike økosystemer, inkludert verdens største kaldtvannskorallrev og viktige fiskebestander. Samtidig har Norge en av verdens lengste kystlinjer og en stor sjømatnæring som er avhengig av rent hav.
Ved å skjerpe kravene følger Norge det internasjonale regelverket under IMO, og tar et steg for å redusere luftforurensning til havs.
Hva betyr dette for skipsfarten?
Alle skip som seiler i det nye utslippskontrollområdet (ECA) må enten bruke drivstoff med maks 0,10 prosent svovel eller rense utslippene med scrubbere fra 2027. I tillegg må nye skip møte strenge NOx-krav.
For NOx gjelder kravene for skip med motorer over 130 kilowatt (kW) som bygges etter 2026 eller leveres etter 2030. Dette betyr at skipsverft og rederier må tilpasse seg nye teknologiske løsninger.
Dette er en seier for miljøet, og en utfordring for skipsfarten.
Utslipp gjør havet surere, og kan få store konsekvenser for marine dyr og alger i norske havområder, som kaldtvannskoraller og krabber. Foto: Erling Svendsen
Legg igjen en kommentar