Satser på skipsfart med CO2-fangst og -lagring

Et norsk konsortium har gått sammen for å utvikle en løsning for å avkarbonisere maritim næring ved å fange og lagre CO2 fra LNG-drevne drivlinjer basert på fastoksid-brenselceller (SOFC).

Prosjektet kalles LNGameChanger og ledes av den maritime teknologileverandøren HAV Group, med støtte fra kystruterederiet Havila Kystruten, naturgasselskapet Molgas Norway (tidligere Gasnor) og Sintef.

Forskningsprosjektet ble offentliggjort på en pressekonferanse om bord Havila Kystrutens fartøy «Havila Capella» i Ålesund onsdag.

– LNGameChanger-prosjektet har som mål å skape grunnlag for en ny lav- eller nullutslippsløsning for maritim næring. Hvis dette målet nås, blir LNG mer enn et såkalt overgangsdrivstoff og kan i stedet bli et permanent lavutslippsalternativ i maritim transport, ved siden av for eksempel hydrogen, sier Gunnar Larsen, konsernsjef i HAV Group, i en pressemelding.

Hovedmålet til «LNGameChanger-prosjektet» er å designe en innovativ, avkarbonisert LNG-drevet drivlinje som kombinerer fastoksid-brenselceller (SOFC), samt en effektiv løsning for å fange og gjøre CO2 flytende og lagre det om bord.

– Klare ambisjoner

Blant prosjektets delmål er å bekrefte energieffektiviteten og utslippsmålene til SOFC-drivlinjen i kombinasjon med CO2-fangst. I tillegg vil prosjektet evaluere overordnede plass- og vektkrav, samt tilpasningsbehov for maritimt bruk.

Alle fire Havila Kystrutens cruiseskip bruker i dag flytende naturgass (LNG) som drivstoff i kombinasjon med batterier.

– Vi har klare ambisjoner om å gå i retning klimanøytralitet og nullutslipp, og det kan vi gjøre med dagens flåte. Dette prosjektet er derfor av stor interesse for oss siden den viktigste energikilden vår i dag er LNG, sier Bent Martini, administrerende direktør av Havila Kystruten, i samme melding.

– Storskala nullutslippsløsning

I tillegg til prosessene om bord skipet, dekker LNGameChanger også infrastrukturbehovene for desentralisert CO2-mottak og transport i havn.

– Denne teknologien kan vise retningen for en storskala nullutslippsløsning som tar i bruk velkjente og robuste energi-leverandørkjeder i sektorer som det er krevende å kutte utslipp fra, sier Anders Torp Rød, administrerende direktør i Molgas Norway.

LNGameChangers første steg er å gjennomføre nødvendige mulighetsstudier og simuleringer for å definere evnen til å ta den avkarboniserte SOFC-drivlinjen til et påfølgende prototypenivå i et etterfølgende prosjekt.

– Et lav- til nullutslippskonsept som kombinerer et etablert maritimt drivstoff med innovativ teknologi for CO2-fangst er en lovende løsning som kan tas i bruk på mange forskjellige fartøystyper, sier Sintef-forsker David Berstad i meldingen.

Illustrasjon av hvordan LNGameChanger-prosjektet kan se ut om bord på Havila Kystrutens skip. Illustrasjon: HAV Group

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *