Mens 50 prosjekter får støtte til å reparere ødelagt natur, forsvinner enda flere naturområder til utbygging.
Miljødirektoratet deler i år ut hele 21,5 millioner kroner til restaurering av norsk natur. Pengene går til 50 ulike prosjekter som skal reparere ødelagte bekker, myrer og kulturlandskap.
– Vi har alltid levd av og med naturen i Norge. Den skal vi ta vare på, og vi skal restaurere natur som er ødelagt, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.
Regjeringen har mer enn doblet bevilgningene til naturrestaurering sammenlignet med i fjor. Det er en del av en nasjonal satsing for å reparere skader på norsk natur.
Regjeringen skryter av økte bevilgninger til naturrestaurering, men summen er langt mindre enn det som brukes på å bygge nye veier, hyttefelt og industriområder.
Bekker og myr får nytt liv
Blant prosjektene som får støtte i år er:
- Åpning av bekker og restaurering av flomsletter flere steder i landet.
- Restaurering av grunnlendt kalkmark ved Oslofjorden.
- Myrprosjekter i Finnmark og på Vestlandet.
- Fjerning av fremmede treslag og rydding av beitemark.
– Det er ikke lenger nok å beskytte naturen, vi må også restaurere det vi har ødelagt, sier Hilde Singsaas, direktør i Miljødirektoratet, i samme melding.
Flere kan søke
Staten bruker hundrevis av milliarder på samferdsel og utbygging, men kun 21,5 millioner på å reparere naturen vi allerede har ødelagt.
For første gang kunne fylkeskommunene søke om støtte til naturrestaurering.
Totalt kom det inn 78 søknader, og halvparten var fra kommuner og fylkeskommuner. Resten var jevnt fordelt mellom privatpersoner og organisasjoner.
– Kunnskapen om og engasjementet for naturrestaurering er sterkt økende. Miljødirektoratet vil arbeide for å gjøre ordningen mer kjent slik at vi får enda flere gode søknader i neste runde, sier Singsaas.
Mens regjeringen setter av mer penger til restaurering, bygges det ut langt raskere enn naturen kan repareres.
Myr lagrer store mengder karbon i torva, den renser og filtrerer vann, demper flom og er levested for mange typer planter, insekter, dyr og fugler. Foto: Erlend Skutberg/Statens naturoppsyn
Legg igjen en kommentar