Et nyutviklet kart gir nå viktig innsikt i hvor truede arter lever i Bergen. Kartet, som viser over 500 leveområder, har blitt laget for å hjelpe til med å beskytte naturmangfoldet i byen.
I Bergen finner man alt fra hekkeplasser for fiskemåker til voksesteder for purpurlyng og sjeldne moser.
– Vi er glade for at vi har fått på plass så mye ny og god kunnskap om hvor truede planter og dyr lever i byen vår. Nå er det viktig vi tar kunnskapen i bruk når vi planlegger bruken av våre arealer, sier Lise Reinertsen, direktør i Bymiljøetaten, i en pressemelding.
Kartet, som er laget av Miljøfaglig Utredning og Biota Naturkompetanse på oppdrag fra Bergen kommune, er et viktig verktøy for å beskytte rødlistede arter.
Rødlistede arter er truede, nær truede eller arter vi har lite kunnskap om. Og kanskje er du nabo til en av dem?

Vipe er truet. Foto: Bjørn Harald Larsen
Borte fra Bergen
Gjennom kartleggingen er det også blitt klart at flere arter har forsvunnet fra byen.
Nesten 50 rødlistede arter har ikke blitt sett i Bergen på over 50 år.
Eksempler på arter som sannsynligvis er utdødd i byen er kysthumle, hjertegras og solblom, som tidligere vokste i kulturlandskapet.

Solblom fantes på rundt ti steder i Bergen, men ingen har sett denne etter 1950 i Bergen. Foto: Tiril Myhre Pedersen
Lyspunkt i naturen
Men det finnes også håp.
Forskere har funnet nye arter som aldri før har blitt registrert i Bergen. Blant disse er fire nye sopper og to lav-arter, som lever i gammel furuskog og regnskog på Korsneset.
– Vi står midt i en global naturkrise, og vi har som kommune en nøkkelrolle i å ivareta naturmangfold. Å få mer kunnskap om hvor rødlistede arter lever en del av dette arbeidet, forteller Reinertsen.
Bergen kommune har satt konkrete mål i sin naturstrategi for å bevare det unike mangfoldet i kommunen.

Fagerrødspore er en ny art for Bergen. Bildet er fra en i kalkrik furuskog ved Bekkjarviktjørna ved Nordvik. Foto: Geir Gaarder
Illustrasjonsfoto øverst: Biofokus
Legg igjen en kommentar