Flom og skred herjer igjen på Vestlandet, isolerer lokalsamfunn og skaper kaos på veiene. Nå krever NAF handling.
– Nok en gang stenger flom og skred veier og isolerer lokalsamfunn. Vi kan ikke få sagt sterkt nok at klimasikring av veiene må prioriteres langt høyere, sier pressesjef Ingunn Handagard, i en pressemelding fra NAF.
Oppryddingen etter de siste dagers uvær pågår fortsatt. Men dette er langt fra en ny problemstilling.
Etter ekstremværet «Hans» i august 2023, kostet det svimlende 1,2 milliarder kroner å reparere skadene på riks- og fylkesveier.
NAF mener dette kunne vært unngått med bedre forebygging.
800 rasfarlige punkter
Statens vegvesen har kartlagt 255 skredutsatte punkter på riksveiene med høy eller middels risiko.
Totalt er det 461 skredutsatte punkter på riksveinettet. På fylkesveiene er situasjonen enda verre, med nær 1.700 skredutsatte punkter, hvorav 541 har stor risiko for ras.
Handagard er tydelig på at innsatsen for å sikre veiene må trappes opp.
– Regjeringens satsning på skredsikring er ikke sterk nok og det går for altfor sakte. Behovene er enorme, og uværet på Vestlandet viser at det kan være mye å vinne for tryggheten og beredskapen i samfunnet om veiene er bedre rustet til å stå imot ekstremvær, mener Handagard.
90 milliarder
Totalt vil det koste 32,1 milliarder kroner å sikre alle skredpunkter på riksveiene. For fylkesveiene ligger regningen på rundt 61 milliarder.
Likevel har regjeringen ikke økt bevillingene nok til å dekke behovet.
– Vi vet det vil bli mer ekstremvær fremover. Samtidig er veinettet utrolig sårbart, med stor skredfare mange steder. Vi har veier som er i for dårlig stand til å slike hendelser, og det er nødvendig å sikre veiene bedre for fremtiden, sier Handagard.
Økt nedbør og mer ekstremvær utsetter veinettet for større påkjenninger enn før. Foto: NAF
Legg igjen en kommentar