Regjeringen har fått kraftig kritikk etter å ha delt ut 53 nye letelisenser for oljeutvinning på norsk sokkel. Blant de mest kontroversielle tildelingene er en lisens på Trænarevet i Norskehavet, et område som regjeringen selv har lovet å beskytte.
Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, mener at regjeringen bryter både regjeringsplattformen og sin egen forvaltningsplan for havområdene.
– Naturen rundt Trænarevet er uvurderlig, det finnes knapt viktigere havområder. Oljeboring her kan få dramatiske konsekvenser for fiskeri og dyreliv langs Lofoten og opp i Vestfjorden. Vi har ikke råd til noen form for petroleumsvirksomhet her, og det vet regjeringa godt selv, sier leder Truls Gulowsen, i en pressemelding fra Naturvernforbundet.
I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at Trænarevet skal vernes mot petroleumsvirksomhet. Likevel er det nå delt ut en letelisens som dekker 90 prosent av området, ifølge forbundet.
Et løftebrudd
Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) reagerer kraftig på regjeringens håndtering.
– Regjeringen har lovet i Hurdalsplattformen og forvaltningsplanen at det er uaktuelt med petroleumsvirksomhet i Trænarevet. Likevel har statsråden gitt tillatelse til leting og utvinning i dette området, skriver Haltbrekken, som har bedt olje- og energiminister Terje Aasland (Arbeiderpartiet) trekke tilbake lisensen.
Forsvarer tildelingen
Olje- og energiminister Terje Aasland (Arbeiderpartiet) avviser anklagene og mener tildelingen er innenfor rammene av forvaltningsplanen.
– TFO-konsesjonsrundene gjennomføres i tråd med den politikken som har bred støtte i Stortinget og innenfor de rammer som Stortinget har satt i forvaltningsplanene for havområdene. På Trænarevet er det satt strenge miljøkrav. Det vil ikke være tillatt med leteboring i oljeførende lag i gyteperioder, eller i hekke- og myteperioder, og det vil stilles krav om særlig styrket oljevernberedskap, herunder kort responstid. Tildelingen bryter derfor ikke med forvaltningsplanen, hevder Aasland i svaret.
Likevel sier forvaltningsplanen, som har fått bred støtte i stortinget, at området ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden.
Kampen fortsetter
Striden om oljevirksomhet på Trænarevet er ikke ny. Allerede i 2010 frarådet Direktoratet for naturforvaltning oljevirksomhet i området, og i 2019 ble det protester da det ble gitt tillatelse til leteboring.
Den gang fant oljeselskapet Wintershall ingen drivverdige ressurser, men kampen om å sikre et av Norges mest verdifulle marine områder står igjen.
– Lisensen må trekkes tilbake umiddelbart. I tillegg må det gjennomføres en uavhengig granskning av oljeforvaltningen for å hindre at dette skjer igjen, krever Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.
Koraller på dypt hav. Foto: Mareano/Havforskningsinstituttet
Legg igjen en kommentar