Klimaforskere verden over har kjent Trumps krig mot fakta, kutt i støtte og politisk press på kroppen. Nå vil Norge tilby trygg havn, og penger.
Klimakanalen har tidligere omtalt at Trump-administrasjonen har instruert amerikanske regjeringsforskere som arbeider med en viktig global klimarapport om å stoppe arbeidet sitt.
I starten av april skrev vi at MDG og Arbeiderpartiets utenriksminister advarer mot at det kan få alvorlige konsekvenser for klimaforskningen om Trump-administrasjonen legger ned et laboratorium på Hawaii som behandler data fra verdens eldste CO2-målestasjon.
Klimaforskere som ble skjøvet ut i kulda i Trump-styrte USA, kan nå finne nytt håp i nord.
– Under press
Med en ny pott på 100 millioner kroner ønsker regjeringen å hente internasjonale forskere, særlig de som jobber med klima og bærekraft, til norske fagmiljøer.
– Den akademiske friheten er under press i USA, og det er en uforutsigbar posisjon for mange forskere i det som har vært verdens ledende kunnskapsnasjon i mange tiår. Det er viktig for Norge å være offensive i en krevende situasjon for akademisk frihet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) i en pressemelding.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Gjerløw Aasland (Ap). Foto: Trond A. Isaksen
Hun mener Norge har både ansvar og mulighet til å ta en ledende rolle:
– Det har vært viktig for meg å finne gode tiltak vi kan få på plass raskt, og derfor har jeg gitt Forskningsrådet i oppdrag å prioritere ordninger som vi kan sette ut i livet i løpet av kort tid, forteller Aasland.
Ny ordning
Under Trump-administrasjonen har klimaforskningen blitt systematisk svekket: Miljødata har forsvunnet fra offisielle nettsteder, forskningsmidler tørket inn og ansatte i miljømyndighetene ble sensurert.
Nå kommer redningsaksjonen fra Norge.
Forskningsrådet har fått i oppdrag å lage en ny ordning som skal rekruttere utenlandske forskere til norske prosjekter.
Administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, peker på at første runde lyses ut i mai, og midlene vil særlig gå til satsinger innen klima, energi og helse.
Mange amerikanske forskere vurderer å flytte utenlands. Illustrasjonsfoto: Akil Mazumder/Pexels
Legg igjen en kommentar