Urfolk, som ofte står i fronten for å beskytte miljøet, blir oversett i den globale kampen mot klimaendringer, avslører en ny rapport fra FN.
Rapporten, «The State of the World’s Indigenous Peoples», viser en tydelig ubalanse. Urfolk utgjør bare seks prosent av verdens befolkning, men beskytter 80 prosent av planetens gjenværende biologiske mangfold.
Til tross for dette mottar de mindre enn én prosent av den internasjonale klimafinansieringen.
Funnene fremhever systematisk ekskludering fra kravene til klima. Mens grønne energiprosjekter fremmes globalt, blir mange urfolk fordrevet av dem eller utelatt fra beslutningsprosesser.
Hindou Oumarou Ibrahim, leder for FN’s Permanent Forum on Indigenous Issues, understreker i forordet:
– Selv om vi er uforholdsmessig rammet av klimakrisen, er ikke urfolk ofre. Vi er forvaltere av den naturlige verden som er forpliktet til å opprettholde planetens naturlige likevekt for kommende generasjoner.
Teknisk kompetanse
Rapporten understreker behovet for et skifte i hvordan urfolks kunnskap blir forstått. Den bør ikke betraktes som «tradisjonell» eller folkelig, men som vitenskapelig og teknisk kompetanse.
Urfolkssamfunn, som Quechua i Peru, har gjenopplivet gamle vannforvaltningsmetoder for å takle tørke, og deler nå sine erfaringer med naboland som Costa Rica.
Men i takt med at verden omfavner fornybar energi, finner mange urfolk seg selv på første linje av uttak, uten deres samtykke. Etterspørselen etter mineraler som litium og kobolt for ren energi fører ofte til prosjekter på urfolks land, noe som medfører fordrivelse og miljøødeleggelser.
Grønn fordeling
Rapporten påpeker også sammenhengen mellom klimaendringer og helse.
Urfolk, spesielt kvinner, står overfor økte helsefarer, som tropiske sykdommer og matvareusikkerhet. Likevel viser urfolk stor motstandskraft, og implementerer lokale tilpasningsstrategier.
FN oppfordrer til et fundamentalt skifte i klimafinansiering, og etterlyser urfolksledede finansielle mekanismer og større anerkjennelse av urfolks styringssystemer.
Uten disse endringene advarer rapporten om at klimainnsatsen risikerer å forsterke de samme systemene for eksklusjon og undertrykking som har drevet frem krisen.
Et barn fra urbefolkningen Badjao på Filippinene sitter midt i vraket etter en tyfon. Foto: Unicef/Louie Pacardo
Legg igjen en kommentar