En ny undersøkelse viser at to tredjedeler av bøndene nå er i gang med å sikre eget bruk mot risikoen for villere og våtere vær.
– Det har skjedd mye positivt på bare to til tre år. Mange har nok tatt innover seg at dette er noe som kan ramme dem, og at det er behov for forebyggende innsats, sier Ane Wiig Syvertsen, administrerende direktør i Landkreditt Forsikring, i en pressemelding.
I samarbeid med Agri analyse har Landkreditt fått utført en måling som viser hvor aktive bøndene er i arbeidet med å ruste seg mot et klima med mer styrtregn, flom, oversvømmelser og skred. 32 prosent svarer at de er så godt forberedt som det lar seg gjøre, og 35 prosent oppgir at de har begynt prosessen.
– Smart ressursbruk
Hun mener bøndenes arbeid med kartlegging av risiko og gjennomføring av tiltak på eget gårdsbruk bør ha høy prioritet.
– Å ta ned risikoen for slike skader er smart ressursbruk for den enkelte bonde, og i tillegg et viktig bidrag til å unngå prisøkninger på forsikring. Slik sett kommer egeninnsatsen hele næringen til gode, forteller Syvertsen.
Grøfting og drenering er tiltak som er aktuelle på mange bruk, ifølge Syvertsen. Hun peker på at slik klimatilpasning kan gi bedre avlinger og vekst.
– Betydelig vedlikeholdsetterslep
Mer vind og uvær gjør også selve gårdsbygningene mer utsatt, ifølge Daniel Ø. Helgesen, administrerende direktør i Norsk takst.
– Ved befaring ser takstingeniørene ofte behov for utbedringer, og avdekker et betydelig vedlikeholdsetterslep. Når dette etterslepet skal tas igjen, er det viktig å ta høyde for ny kunnskap om risiko for vær- og klimaskader, slik at utbedringer og oppgraderinger gjør bygningsmassen bedre i stand til å takle kommende utfordringer, sier Helgesen i samme melding.
Foto: Landkreditt
Legg igjen en kommentar