Enighet på naturtoppmøtet i Roma

Etter intense forhandlinger på naturtoppmøtet i Roma denne uken, er verdens land enige om hvordan de skal følge opp den historiske naturavtalen.

Målet er å beskytte 30 prosent av jordens natur innen 2030.

– Dette er en viktig dag for verdens natur. I dag har vi tatt naturavtalen et stort skritt videre. Jeg er glad og stolt over at verdens land viser at vi også i en mer usikker tid klarer å finne enighet i miljøspørsmål, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

– Effektiv støtte

Blant de viktigste punktene i avtalen er hvordan verdenssamfunnet skal finansiere naturvernet.

– Landene er enige om hvordan vi skal gi mer effektiv støtte til de landene som trenger økonomisk hjelp til å stanse naturtapet, forteller Eriksen.

Spørsmålet om hvem som skal betale, og om et nytt fond skal opprettes eller ikke, vil diskuteres videre.

Landene er også enige om å stramme inn rapporteringen. Dette betyr at man bedre kan følge med på hvor langt verden faktisk kommer med å stoppe naturtapet.

– Mye arbeid gjenstår, men mange land har strukket seg langt for at forhandlingene skal komme i havn, sier Eriksen.

– Hjertelig velkommen

FNs naturtoppmøte COP16 i Colombia gikk ikke som planlagt.

Men på den gjenopptatte sesjonen i Roma ble land enige om en plan på 200 milliarder dollar i året for å beskytte naturen, skriver FN under tittelen «Endelig en seier for (naturen i) FN?» mandag.

– Vi ønsker denne kunngjøringen hjertelig velkommen, sa Stéphane Dujarric, talsperson for FNs generalsekretær på fredag, ifølge FN Nyheter.

– Ballen ligger nå hos bedrifter over hele verden. De som betaler inn til fondet, vil gå inn i historien som banebrytere, og de vil høste fordelene etter hvert som publikum i stadig større grad anerkjenner viktigheten av å gi tilbake til naturen, understreket Elizabeth Mrema, viseadministrerende direktør i FNs miljøprogram (UNEP).

Snuoperasjon

Naturavtalen ble vedtatt i Montreal i 2022. Den forplikter landene til å beskytte og restaurere natur i stor skala.

– Denne avtalen legger grunnlaget for å snu det alarmerende tapet av verdens natur som i dag forsvinner i et raskt tempo, mener klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

COP 17 holdes i Armenia i 2026. Da vil landene oppsummere fremgangen, og eventuelt bli enige om nye tiltak for å styrke innsatsen.

Klimakanalen oppdaterte denne saken med kommentar fra Dujarric og Mrema i FN-systemet 4. mars.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen under naturtoppmøtet i Roma Foto: Jo Randen/Klima- og miljødepartementet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *