Disse kjemper om å bli Årets grønne kokk 2025

Konkurransen samler noen av de mest innovative talentene, som med kreativitet og smak skaper fremtidens matretter.

Å spise mer plantebasert mat er blant de mest effektive grepene vi kan ta for å redusere klimagassutslippene fra matproduksjon.

Konkurransen, som arrangeres av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening Oslo, har vært en kilde til inspirasjon og innovasjon siden starten i 2003. 

– Kokkene inspirerer hverandre og alle matinteresserte til å gi frukt og grønt en større plass på tallerkenen. Denne konkurransen har blitt en trendsetter i bransjen, og vi gleder oss til å se hva som serveres i år, sier Asle Faannessen, nestleder i NKL Oslo, i en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Dette er lagene som skal konkurrere på Umami Arena 19. mars:

  • Sunniva Aas Mathisen (Vaaghals) og Jakub Sniegocki (Vaaghals), Oslo 
  • Aleksander Næss Strand (Arakataka) og Felix Dalen (Vaaghals), Oslo 
  • Kristian Bergland Nilsen (La Famiglia, Nyt og Compagniet) og Leonard Stefan Zoltan (La Famiglia, Nyt og Compagniet), Tromsø 
  • Mats Eriksen (Michaels) og Kevin Wollik (Prinsen), Oslo 

Vinner av Årets grønne kokk 2023 og hoveddommer, Nils Flatmark, sier han gleder seg enormt til å se hva de ulike lagene har tenkt å lage.

– Vi er bortskjemt med dyktige konkurransekokker her i landet, og Årets grønne kokk er en viktig arena for å tenke nytt om frukt og grønt. Nivået blir som vanlig høyt og konkurransen hard, forteller Flatmark i samme melding.

Oppgaven:

Rettene kan kun inneholde råvarer fra den grønne sektoren. Kjøtt, fisk, fugl, skalldyr eller kraft fra disse er ikke tillatt. Egg og melkeprodukter kan brukes.

I tillegg må følgende råvarer inkluderes: 

  • Rett 1: Fredagssnack: Skal inneholde hodekål, beter og løk. 
  • Rett 2: Hovedrett: Skal inneholde kålrot, mandelpotet og brokkoli, og serveres på tallerken. 
  • Rett 3: Dessert: Skal inneholde pastinakk, pære og friske urter, og serveres på tallerken. 

Kokkene har fem timer på seg til å imponere dommerpanelet. 

Bama Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt & grønt, ASKO Servering, Sportex og UMAMI Arena støtter arrangementet, mens Electrolux Professional bidrar som kjøkkenpartner og setter opp konkurransekjøkkenene. 

Konkurransen setter fokus på grønne råvarer, spesielt de norske, og inspirerer til økt bruk av frukt og grønt. Målet er å spre nye ideer, matinspirasjon og kunnskap til kokker, grøntbransjen, matentusiaster og forbrukere.

Vinnerne av Årets grønne kokk 2023. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *