Direktoratet: Oslofjorden er fortsatt i alvorlige problemer

Innsatsen for å redde Oslofjorden er trappet godt opp det siste året. Likevel sliter fjorden, og det vil ta lang tid å reparere den, ifølge Miljødirektoratet.

– Det siste året har det vært en forsterket innsats for Oslofjorden, særlig for å redusere tilførsel av nitrogen fra jordbruk og avløp, gjennom både nye krav, reguleringer og økte statlige tilskudd. Samtidig ser vi at fjorden fremdeles sliter, og det er fortsatt behov for forsterket innsats over tid før vi kan forvente å få tilbake en ren og frisk Oslofjord, sier direktør Ellen Hambro, i en pressemelding fra Miljødirektoratet.

På oppdrag fra Miljødirektoratet har Norsk institutt for vannforskning (NIVA) gjort en oppdatert analyse av tilstanden i Oslofjorden. Den bekrefter at tilstanden for fjorden er svært alvorlig og bekymringsfull.

– Det tar tid før naturen responderer på endringer. Det er derfor ikke overraskende at miljøtilstanden i Oslofjorden fremdeles ikke er bedre, til tross for at tiltak er i gang, forteller Hambro.

NIVAs rapport viser blant annet at nitrogen har skapt store problemer for Oslofjorden.

– Nitrogenet har negativ effekt på fjorden, fordi det fører til rask vekst av trådalger kalt lurv, som overtar for tareskog, ålegrasenger og andre oppvekstområder for fisk og flere arter. NIVA-rapporten viser at det de siste fem til ti årene har vært en økning av lurv i hele Oslofjorden, kraftig tilbakegang for sukkertare, 21 prosent redusert utbredelse av stortareskog, og svekkelse i 67 prosent av ålegrasengene, heter det i meldingen.

I gang med renseanlegg

– Nitrogen fra avløp og jordbruk står til sammen for rundt 75 prosent av nitrogenet som renner ut i Oslofjorden. Derfor er det veldig bra at mange kommuner nå jobber aktivt med planer for bedre avløpsrensing, og at det er på plass strengere krav til bøndene om å redusere pløying av kornåkere om høsten, sier Hambro.

Regjeringen har i 2024 og 2025 til sammen satt av drøyt 100 millioner kroner i tilskuddsmidler, for at kommunene skal komme i gang med å planlegge nitrogenfjerning i avløpsanlegg. Miljødirektoratet delte i fjor ut midler til 35 prosjekter i 52 kommuner fra denne potten.

– Hokksund, Fredrikstad, Hvaler og Sarpsborg har igangsatt bygging av nye renseanlegg med nitrogenfjerning. Disse skal være ferdig utbygd i løpet av 2026. Flere kommuner er i gang med utredninger og mulighetsstudier om etablering av felles renseanlegg, skriver direktoratet.

For svak innsats

Det er innført forbud mot å høstpløye 60 prosent av kornarealene på østsiden av Oslofjorden, for å redusere tilførselen av nitrogen, fosfor og jordpartikler til fjorden.

Men ifølge Miljødirektoratet er innsatsen med å sikre gode kantsoner mellom dyrket mark og vassdrag for svak. De mener også at det er nødvendig å begrense fisket i Oslofjorden mer enn i dag, samt å redusere bygging i 100-metersbeltet, også kalt strandsonen.

Foto: Bård Øyvind Bredesen/Naturarkivet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *