38 redningsaksjoner skal gi fugl og fisk mer pusterom i Oslofjorden

For første gang får vannmiljøet i Oslofjorden egne midler over statsbudsjettet. Nå bevilger staten 20 millioner kroner til 38 prosjekter som skal redde fjordens dyreliv og rense vannet.

Planting av tusenvis av trær, fjerning av demninger og åpning av bekker. Dette er tiltakene som skal redde Oslofjorden.

Miljødirektoratet har mottatt 71 søknader til en verdi av 43 millioner kroner. Nå er 38 prosjekter valgt ut, og 20 millioner skal fordeles.

– Vi har fått inn mange gode søknader, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding.

– Bedre miljø

Tiltakene skal både gi bedre forhold for livet i vannet og ruste oss mot mer ekstremvær. Fra planting av tusenvis av trær, til riving av gamle dammer.

– Tiltakene vil hver for seg bidra til bedre vannmiljø i de enkelte vassdragene, og gi dyr og planter som lever i vann bedre miljø. I tillegg vil flere av tiltakene bidra til å redusere lokal flomfare. Det er en viktig tilpasning til et klima i endring, forteller Singsaas.  

I Frogn kommune skal det bygges terskler foran gamle kulverter for å hjelpe sjøørreten opp i Odalsbekken. I Gudbrandsdalen fjernes en kraftverksdam for å åpne opp elva Vinstra for ørreten igjen. I Vestfold plantes minst 5.000 trær for å beskytte bekker og elver.

– Avgjørende

Hilde Singsaas peker på at midlene fra Miljødirektoratet ofte inngår i et spleiselag, hvor også andre aktører bistår med midler.

– Tilskuddet fra staten kan være avgjørende for at prosjektene blir gjennomført, sier Singsaas.

Kommuner, frivillige, elveeierlag og forskere står bak tiltakene. Nå er håpet at fisken skal få bedre gyteplasser, fuglene flere trær og fjorden et nytt liv.

Et prosjekt i Sandefjord fikk i 2024 støtte til naturrestaurering for å bedre vannmiljø og fiskevandring. Foto: Miljødirektoratet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *