Skipsfarten skal kutte utslippene kraftig. Nå er det vedtatt historiske klimakrav i FN som kan endre en hel bransje.
Et dramatisk møte i London endte med en historisk klimaavtale for verdens skip. FNs nye klimaregler skal tvinge skip til å kutte utslipp, eller betale om utslippsintensiteten ikke holder mål.
Fredag ble det skrevet internasjonal klimahistorie da FNs sjøfartsorganisasjon (IMO) godkjente nye og bindende krav til utslipp fra skipsfarten.
Regelverket setter kursen mot netto nullutslipp innen 2050, og Norge har ledet an i forhandlingene.
– Jeg er stolt av hva Norge har fått til. I dagens geopolitiske situasjon er dette et lyspunkt som viser at verden fremdeles kan komme sammen for å finne løsninger i møte med klimakrisen, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto: Katinka Vaag Prestøy
For første gang blir en hel sektor regulert mot netto null gjennom en internasjonal avtale.
Og utslippene fra skipsfarten er 20 ganger større enn hele Norges samlede utslipp.
Dramatisk avstemning
Avstemningen i IMO sitt miljøutvalg (MEPC) ble dramatisk.
Saudi-Arabia krevde votering, noe som sjelden skjer.
Til slutt stemte flertallet for et kompromissforslag som inkluderer både tekniske krav og økonomiske insentiver.
– Dette er et viktig gjennomslag for det globale klimaarbeidet, og et stort steg for skipsfarten, sier sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim i en pressemelding.

Sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto: Helga Maria Sulen Sund / Sjøfartsdirektoratet
Forurenser skal betale
Regelverket setter krav til utslippsintensiteten i drivstoff, og skip som ikke innfrir må betale inn til et gigantisk fond.
Det er ventet at fondet kan hente inn 100 til 150 milliarder kroner i året, som skal brukes til grønne investeringer og støtte til utviklingsland.
Forslaget sendes nå på sirkulasjon til medlemslandene før det skal endelig vedtas i oktober.
– Nå er det viktig å holde oppe trykket fram mot oktober, sier Sørheim.

Den norske delegasjonen under denne ukens IMO-møte. Ola Skaare (DNV) (fra venstre), Andrea Skarstein (Sjøfartsdirektoratet), Irmelin Skigelstrand (Sjøfartsdirektoratet), Kjersti Aalbu (DNV), Jahn Viggo Rønningen (Rederiforbundet), Tiril Sandbekken (KLD), Eirik Nyhus (DNV), Kristian Johnsen (DNV), Vidar Thorsen (Sjøfartsdirektoratet), Haakon Bjørn Thoresen (Wärtsila), Ingrid Sigvaldsen (DNV), Tore Longva (DNV), Lars Christian Espenes (Sjøfartsdirektoratet), Silje With (DNV), Anja Morris (KLD), Sinem Ogis (Siglar Carbon). Foto: Sjøfartsdirektoratet
Legg igjen en kommentar