Slik skal naturen hjelpes tilbake i Østmarka

Til tross for at Østmarka nasjonalpark ble opprettet for å bevare skogen, vil forvalterne nå gå aktivt inn med restaureringstiltak for å skape mer artsrikdom.

– Mer variasjon gir mer artsmangfold, sier forsker Rannveig Jacobsen i en pressemelding fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Fra plantasjeskog til naturskog

Mange områder i nasjonalparken har vært intensivt drevet for tømmerproduksjon. Skogen er ensartet, trærne er jevngamle og bakken er nesten tom for vegetasjon.

Det vil forskerne gjøre noe med.

– Vi foreslår restaureringstiltak som bidrar til at det raskere utvikler seg mer variasjon i slike ensartede bestander. Det inkluderer å hogge noen trær for å skape åpninger som gir mer lys for bakkevegetasjonen og bedre vekstforhold for gjenværende trær, samtidig som gir et mer variert mikroklima enn i en tett plantasjeskog, forteller Jacobsen. 

For å gi naturen en ekstra dytt, vil de også lage død ved, livsnødvendig for mange truede arter.

Noen trær blir ringbarket, andre kappet høyt oppe for å skape stående død ved.

Sumpskog tilbake i sitt rette element

Drenerte våtmarker skal også få nytt liv. Gamle grøfter skal tettes igjen, slik at sumpskogen kan gjenoppstå med svartor, bekkeblom og maigull.

Der dreneringen fungerer, forsvinner arter knyttet til sumpskog, og gran tar over.

Ved å gjenopprette vannforholdene, kan vi få tilbake de naturlige økosystemene.

Ospas kamp mot grana

Historisk har Østmarka vært rik på osp, men granas dominans truer de sjeldne artene som lever i ospeskog. Uten naturlige skogbranner, som tidligere skapte åpninger for osp, må det menneskelig inngripen til.

– For å beholde osp og artene knyttet til osp i Østmarka, må vi enten starte med kontrollerte skogbranner slik de gjør i Sverige og Finland («naturvernbrenning»), eller vi må utforske andre muligheter for å skape forstyrrelser som fremmer osp, og bevare de forekomstene vi har av osp ved å fjerne grana, sier Jacobsen. 

Forvaltningen av nasjonalparken tar nå aktive grep for å gjenskape en mer variert og robust skog.

– Det bidrar til å gjøre Østmarka nasjonalpark til et unikt verneområde, sier Jacobsen.

Foto: Egil Bendiksen / NINA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *