Europa står overfor en ukontrollerbar klimakrise hvis vi ikke handler nå, advarer forskere i et nytt EU-notat. Smeltende is, havnivåstigning og svekket Golfstrøm kan føre til uopprettelige skader på planeten.
Europa står på randen av en klimakatastrofe som kan endre kontinentet for alltid.
Et nytt EU-notat slår alarm om at verdens raskest oppvarmende kontinent er dårlig rustet til å møte de økende truslene fra jordas såkalte systemiske vippepunkter, ifølge en pressemelding fra UiO.
Forskerne peker på at smelting av ismassene i Grønland og Antarktis og en kritisk svekkelse av Golfstrømmen kan utløse kaskadeeffekter langt verre enn dagens ekstremvær. Dette kan føre til akselerert havnivåstigning, ødelagte økosystemer, matkriser, helsekatastrofer og sosial uro.
Til tross for EUs eksisterende klimapolitikk, vil den ikke være nok til å stoppe ustabiliteten som kan oppstå når vippepunktene krysses.
Overvåking
Ekspertene mener Europa må ta i bruk «anticipatory governance», en styringsmodell som forbereder samfunn på katastrofale scenarioer før de inntreffer.
For å håndtere krisen, anbefaler forskerne bedre overvåking av tidlige faresignaler og vurdering av sårbarheter i samfunnet.
Klimaendringene skjer raskere enn tidligere antatt, og 2024 var det første året der den globale temperaturen passerte 1,5 grader over førindustrielt nivå.
Rammet hardt
Uten drastiske utslippskutt og en ny strategi for krisehåndtering, advarer ekspertene om at Europa vil bli rammet hardt og brutalt av irreversible klimaendringer.
EU har allerede vedtatt tiltak som den europeiske tilpasningsplanen og beredskapsunionen, men notatet slår fast at disse må styrkes betydelig for å møte den eksistensielle trusselen vippepunktene representerer.
Forskere, politikere og økonomiske eksperter samles nå for å finne løsninger, men tiden er i ferd med å renne ut.
Smelting av ismassene i Grønland og Antarktis kan utløse kaskadeeffekter langt verre enn dagens ekstremvær. Foto: Hperry/Stock Adobe
Legg igjen en kommentar