India har mer enn doblet tigerpopulasjonen på litt over et tiår, og er nå hjem til 3.682 tigre.
Dette betyr at India nå huser omtrent 75 prosent av verdens tigerbestand.
For bare 20 år siden fryktet eksperter at tigeren var dødsdømt. Men takket være målrettet innsats har bestanden for disse store kattedyrene økt fra 1.706 i 2010 til hele 3.682 i 2022, ifølge National Tiger Conservation Authority.
Økoturisme, strengere lover mot krypskyting og beskyttelse av leveområder har bidratt til veksten.
– Holdningen til folk
Overraskende nok har ikke Indias enorme befolkning hindret veksten i tigerpopulasjonen.
Det handler ikke om hvor mange mennesker som bor i tigerområdene, men hvordan de forholder seg til rovdyrene, sier forsker Yadvendradev Jhala. I noen områder har lokalsamfunn til og med tjent på økningen, takket være turisme.
– Den vanlige oppfatningen er at høy menneskelig tetthet hindrer en økning i tigerbestanden. Det forskningen viser, er at det ikke er menneskelig tetthet som er avgjørende, men holdningen til folk. Uten støtte, deltakelse og fordeler for lokalsamfunnene er bevaring umulig i vårt land, sier Yadvendradev Jhala, seniorforsker ved det indiske nasjonale vitenskapsakademiet i Bengaluru, ifølge Euronews.

Foto: Richard Verbeek/Pexels
– Flere arter
Ikke alle forskere er enige i at tallene gir et riktig bilde.
Økolog Arjun Gopalaswamy mener at offisielle rapporter har vært kaotiske og motstridende, og etterlyser mer åpenhet rundt datainnsamlingen.
Dyrebiolog Ravi Chellam sier at selv om innsatsen for å bevare tigeren er lovende, må den utvides til å omfatte andre arter for å opprettholde hele økosystemet bedre.
– Det finnes flere arter, som den indiske stortrappen og karakalen, som er på randen av utryddelse. Og det er dessverre ikke nok fokus på dette, forteller Chellam.
Kan suksessen vare?
Selv om India har sikret flere tigre, er kampen langt fra over. Bare en fjerdedel av tigerens leveområder er fullt beskyttet.
Økt urbanisering og skogbruk truer fortsatt bestanden, og forskere advarer om at flere arter står i fare for å bli glemt.
Om Indias suksess opprettholdes, og om hvilke effekter andre land vil oppnå ved å kopiere strategien, gjenstår å se.
Illustrasjonsfoto: Caleb Falkenhagen/Pexels
Legg igjen en kommentar