Slår alarm: Vernede vassdrag kan bli historie

Politikere i Stortingets energi- og miljøkomité åpner for vannkraft i vernede vassdrag. Naturvernforbundet mener det er et alvorlig tilbakeslag for norsk naturvern.

Norsk natur er under angrep, ifølge Naturvernforbundet, etter at et flertall i Stortingets energi- og miljøkomité tirsdag vedtok å åpne vernede vassdrag for kraftutbygging.

– Dette er dramatisk. Hvis dette blir vedtatt, oppheves vassdragsvernet, og det kan bygges vannkraftverk i vernede vassdrag. Dette må stoppes, sier leder Truls Gulowsen, i en pressemelding fra Naturvernforbundet.

I vedtaket, som ble gjort under behandlingen av stortingsmeldingen om flom og skred, åpnes det for kraftutbygging i vernede elver dersom samfunnsnytten vurderes som betydelig og miljøkonsekvensene anses som akseptable. Dette har vekket sterke reaksjoner.

– Indrefileten

Vedtaket har flertall i Stortinget med støtte fra Høyre, Frp, Ap, KrF og Sp. Forslaget ble lagt frem uten høringsrunde eller konsekvensutredning.

– Vil Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet virkelig gå løs på indrefileten av norsk natur og rive opp historiske kompromisser med makt? Vi lever i en tid der naturkrisa rykker nærmere på alle fronter. Mer natur må vernes for å sikre naturtyper og arter en fremtid, og det minste vi kan gjøre er å sikre den naturen som allerede er vernet, mener Gulowsen.

Over 50 år med vassdragsvern står nå på spill. Gjennom omfattende arbeid har ikoniske elver som Sjoa, Gaula og Vefsna blitt vernet.

Men det nye forslaget kan fjerne skillet mellom vernede og ikke-vernede elver.

– Dette betyr at det åpnes for kraftutbygging i vernede elver, der miljøkonsekvensene anses som akseptable. Det er akkurat samme vurdering som gjøres i alle utbyggingssaker, så skillet mellom vernede elver og andre elver blir borte, sier Gulowsen.

– Nedbygging av elvenaturen

Gulowsen påpeker at norske politikere tidligere har vært samstemte om å beskytte elvene.

– I 2001 sa daværende statsminister Jens Stoltenberg at tiden for store vassdragsutbygginger er over. Allerede i 1963 advarte Einar Gerhardsen mot bit for bit nedbygging av elvenaturen vår. Vi ber nå partiene om å besinne seg før de vedtar utbygging av de mest verdifulle elvene vi har, forteller Gulowsen.

Flere miljøorganisasjoner har allerede mobilisert. Naturvernforbundet har samlet inn over 4800 underskrifter mot forslaget, og et brev fra elleve organisasjoner med over én million medlemskap ble sendt til Stortinget før jul.

Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen (til høyre) leverte underskriftene for vern av vassdrag til Ola Elvestuen (fra venstre), Lars Haltbrekken, Sofie Marhaug og Une Bastholm. Foto: Lise H. Eide/Naturvernforbundet

Flom som argument

Forslaget begrunnes med behovet for flomdempende tiltak, men miljøvernere kaller dette en grønnvaskingsstrategi.

– Det er ikke mulig å bygge vannkraftverk i flomdempingens navn uten å påvirke verneverdiene nevneverdig, sier Gulowsen.   

– Derfor er dette er en helt unødvendig omkamp der naturen nok en gang blir taperen. Vi mener at andre flomdempende tiltak må prioriteres, og at politikerne bør velge natur og brusende elver framfor fortsatt bit for bit utbygging, forteller Gulowsen, og oppfordrer folk til å legge press på politikerne før den endelige behandlingen i Stortinget 11. februar.

Naturvernere frykter at dette vedtaket kun er starten på en bredere nedbygging av norsk natur.

– Dette er det alvorligste tilbakeslaget for norsk naturvern på flere tiår, og vi mobiliserer nå for fullt for å stanse det, sier Gulowsen.

Vernede elver kan bli bygd ut med vannkraft hvis et forslag fra Stortingets energi- og miljøkomité blir vedtatt. Foto: Dag Endre Opedal/Creative Commons

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *