En ny rapport fra Naturpanelet (IPBES) slår fast at verdenssamfunnet må gjennom omfattende endringer for å stoppe tapet av natur.
Dette krever en radikal omstilling av økonomien, verdiene våre og hvordan vi forholder oss til naturen.
– Den beste investeringen vi kan gjøre er å ta vare på naturen og sikre vår egen framtid. Vi må øke innsatsen for å ta vare på verdens natur, og vi må se natur og klima i sammenheng, sier fungerende klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Arbeiderpartiet), i en pressemelding fra Miljødirektoratet.
Rapporten, som ble godkjent like før jul, er resultatet av tre års arbeid fra 100 eksperter verden over.
Karen O’Brien, professor ved Universitetet i Oslo, ledet arbeidet med å utarbeide rapporten. Hun understreker hvor kritisk situasjonen er:
– For å bevare gjenværende naturmangfold må vi ha langt mer fokus på den helt grunnleggende avhengigheten mellom mennesker og natur. Vi har i stor grad fjernet oss fra dette, samtidig som nettopp dette forholdet er helt avgjørende for økonomien og livene våre, sier O’Brien i samme melding.
Fem radikale strategier
Ifølge rapporten må følgende strategier ligge til grunn for å snu trenden:
- Bevare og restaurere natur.
- Endre sektorer som skader naturen mest.
- Gjøre økonomien grønnere og mer rettferdig, blant annet med naturregnskap.
- Sikre åpenhet og inkludering i beslutningsprosesser.
- Endre verdiene våre og dagens materialistiske normer.
– Hver strategi handler ikke bare om hva vi gjør, men hvordan vi gjøre det, sier O’Brien.
Maktubalanse og økonomisk ulikhet
Rapporten peker også på fem globale barrierer som bremser nødvendig endring: maktubalansen i samfunnet, økonomisk og politisk ulikhet, uholdbare produksjons- og forbruksmønstre, og mangel på tilgang til ren teknologi.
Naturpanelet advarer om at dagens kortsiktige fokus på økonomisk vekst og materiell velstand undergraver sjansene for å redde naturen.
Blant hovedårsakene til naturtap finner vi arealendringer, overforbruk, klimaendringer og forurensning. Men de dypere årsakene ligger i hvordan vi har distansert oss fra naturen, konsentrert makt hos et mindretall og prioritert kortsiktige gevinster, ifølge meldingen.
– Disse problemstillingene berører politiske spørsmål som går langt utover miljøtematikk, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Rapportens funn gir klare råd, men det er opp til landene å handle.
I Norge planlegger Miljødirektoratet et møte våren 2025 for å diskutere rapportens relevans for norske forhold.
Nå er tiden inne for å velge en fremtid hvor naturen, og dermed også vi, kan overleve.
Myr lagrer store mengder karbon i torva, den renser og filtrerer vann, demper flom og er levested for mange typer planter, insekter, dyr og fugler. Foto: Kim Abel/Naturarkivet
Legg igjen en kommentar