Lokal matproduksjon er en av flere nøkler for å redusere klimagassutslipp. Innovasjon Norge støtter et nytt pilotprosjekt for norsk lokalmat.
Ved å velge mat som er produsert i nærheten av der vi bor, kan man kutte ned på transportutslipp, støtte lokale bønder og bidra til økt matsikkerhet.
I en tid hvor globale forsyningskjeder er sårbare for klimakriser og geopolitisk uro, er det viktigere å satse på lokal matproduksjon.
– Skaper næringsutvikling
I en pressemelding fra Innovasjon Norge skriver de at prosjektet skal øke offentlige innkjøp av norsk lokalmat.
– Vi skal øke omsetningen av lokalmat til 25 milliarder i 2030. Da må offentlig sektor bidra mer enn de gjør i dag, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Senterpartiet), i meldingen.
Han mener det er for lite lokalmat i offentlige kantiner, og det er for lite bevissthet rundt betydningen av å handle lokalt.
– Lokalmat og drikke skaper næringsutvikling, lokale arbeidsplasser, beredskap, levende bygder og bærekraft, forteller Pollestad.
– Spennende prosjekt
Pilotprosjektet er en del av statsrådens oppskrift for mer lokalmat og lokal drikke, som ble lagt frem forrige uke.
– Dette er et spennende prosjekt. Lokale matprodukter i det offentlige er en forutsetning for å lykkes med ambisjonene som er satt for norsk lokalmat, sier Silje Lesjø, direktør for landbruk og Bionova i Innovasjon Norge, i samme melding.
Pilotprosjektet skal øke kunnskapen rundt bruk av lokale råvarer på kjøkkenet, og består blant annet av samlinger mellom politikere, innkjøpere, bestillere og leverandører.
– Gjennom dette prosjektet vil vi kunne lære mye om hvordan lokalmatprodusenter kan bedre sin posisjon med tanke på å øke samarbeidet med og andelen salg til det offentlige, forteller Lesjø.
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Legg igjen en kommentar